Peter Sagan: Prečo jeho prvý tréner búchal hrncami?


Cyklistika u nás nikdy nepatrila medzi typicky slovenské športy. Ale dnes je všetko inak. Pred štyrmi rokmi na Slovensku cyklistiku nesledoval nikto. Dnes celá krajina. Dôvodom je Peter Sagan. Z neznámeho chlapca sa behom krátkeho času, stal svetový šampión. Aké boli jeho začiatky a ako vníma svoju popularitu vám Peter Sagan prezradí v našom rozhovore. 


Ako si spomínate na svojho prvého trénera Petra Zanického?
Rád spomínam na staré časy s trénerom Zanickým. Nebolo to len o tréningoch, ale aj výchove. Bolo nás v tíme tridsať chalanov a tréner nám stanovil čas, a kto ho nezabehol nemohol ísť na sústredenie. Aj takéto veci nás potom nútili na sebe pracovať. Napríklad, keď sme bicyklovali tak tréner búchal hrncami a tak nás povzbudzoval. Rád na to spomínam. Boli to srandovné zážitky. 



Málokto o vás vie, že ste jazdili aj na horských bicykloch prečo ste si nakoniec vybrali cestné?
Dostal som ponuku ísť do Pro Tour. Nemohol som sa venovať obom aj horskej cyklistike aj cestnej. Musel som sa rozhodnúť. Do kategórie Elite 23 som  sa  venoval obom športom. Vybral som si cestnú cyklistiku, pretože som na nej vyrastal. Začal som s ňou už v desiatich rokoch. Keď som si musel vybrať, buď jedno alebo druhé, nebolo nad čím váhať. Vybral som si cestnú.  Život rozhodol za mňa. Dostal som ponuku od tímu, ktorý jazdí v Pro Tour a okamžite som ju prijal. Myslím, že som sa rozhodol správne. Po sezóne, keď začne zimná príprava, idem radšej na horský bicykel ako na cestný, pretože cestného mám počas celej sezóny dosť. 


V čom je cyklistika iná v porovnaní s inými športmi? 
Cyklistika je nepredvídateľná, počas závodov vznikne veľa momentov, ktoré sa nedajú naplánovať ani očakávať. Navyše v “balíku” ide dvesto cyklistov, tam nemôže byť žiadny výsledok dohodnutý. Keď sa vo futbale alebo v iných športoch, stretne slabý tím som silným, tak väčšinou dopredu vieme, že vyhrá ten silný. Všetci sme už počuli, že v iných športoch, boli aj prípady, keď bol výsledok údajne dohodnutý dopredu. V cyklistike to nie je možné.



Ste  rodákom zo Žiliny ale už žijete v Monte Carle...
V Monaku som veľmi spokoný. Je tam letisko a všetky cyklistické preteky v Európe sú odtiaľ blízko, okrem výbornej geografickej polohy tam je aj pekné počasie.   




Dnes  patríte medzi najlepších cyklistov na svete ako vnímate svoju popularitu? 
Mám radosť, že sa ľudia tešia z mojich úspechov. Tu doma, ma veľa ľudí spoznáva. Vždy sa snažím fanúšikom vyhovieť, ale nie vždy sa to dá. Hlavne keď sa ponáhľam a mám povinnosti. 








Autor: Afi.sk 
Foto: Tinkoff-Saxo