ŠKODA KODIAQ nové SUV z Mladej Boleslavi




ŠKODA KODIAQ  je prvým veľkým SUV českej automobilky. Svetová premiéra najnovšieho modelu značky ŠKODA sa uskutočnila v Berlíne za účasti viac ako 700 zahraničných hostí. Novinka vstúpi na trh začiatkom roka 2017.


Všetky línie modelu  sú čisté, precízne a ostro vykreslené. Pri pohľade z boku odkazujú krátke previsy a dlhý rázvor na priestranný interiér. Lemy blatníkov sú čiastočne hranaté - ide o jeden z nosných prvkov dizajnového jazyka SUV značky ŠKODA. Zadné skupinové svetlá sú sériovo osadené LED diódami. Svetlo je tvarované do tvaru písmena C, ktoré je pre značku ŠKODA typické. Zákazník si môže vyberať z celkom 14 odtieňov vonkajšieho laku - štyroch nemetalických a desiatich metalických odtieňov. Vzhľad doplnkov sa líši podľa troch jednotlivých výbavových línií: Active, Ambition a Style. 







Svojimi rozmermi sa ŠKODA KODIAQ pohybuje na hornej hranici segmentu kompaktných vozidiel SUV. Celková dĺžka je 4 697 mm, šírka 1 882 mm, výška (vrátane strešného nosiča) 1 676 mm a rázvor 2 791 mm. Automobil je postavený na modulárnej platforme koncernu Volkswagen, kde hrá veľkú úlohu odľahčená konštrukcia. Maximálnu tuhosť karosérie zabezpečuje rozsiahle využitie vysokopevnostných ocelí. So základným motorom TSI a pohonom predných kolies je pohotovostná hmotnosť veľkého SUV (bez vodiča) len 1 452 kg, pri motore 1,4 TSI s pohonom 4×4 potom 1 540 kg.  ŠKODA KODIAQ je iba o štyri centimetre dlhšia ako ŠKODA OCTAVIA. S objemom 720 až 2 065 l (pri sklopení zadných sedadiel) ponúka ŠKODA KODIAQ najväčší batožinový priestor vo svojej triede.


Paletu motorov v čase uvedenie modelu ŠKODA KODIAQ na trh tvorí päť agregátov, dva motory TDI a tri TSI. Ich zdvihový objem sa pohybuje od 1,4 do 2,0 l, výkon od 92 kW (125 k) do 140 kW (190 k). Benzínové i naftové agregáty majú turbodúchadlo, priame vstrekovanie paliva a spĺňajú požiadavky emisnej normy EU 6. Všetky motory sú vybavené systémom Start-Stop, rekuperáciou brzdnej energie a výkonným tepelným manažmentom. 










                                                                                     Autor: Afi.sk

Foto: škoda auto