Vytvorte si veľkonočný veniec z prútia



Aj vám sa už zunovali drobné plyšové kuriatka či umelé kvetiny? Vyrobte si vlastný prírodný veľkonočný veniec či originálne veľkonočné vajíčka s rozpočtom ani nie dve eurá!

Časy, kedy spoločnosť začala objavovať čaro plastu a jeho nekonečnej tvárnosti i pri veľkonočných dekoráciách sa pomaly vytrácajú do úzadia. Chvalabohu! Ozdoby z dreva, machu, prírodných vajíčok či prírodných tkanín nielenže šetria životné prostredie, ale i lepšie vyzerajú a dodávajú domovu ten správny nádych. Mimochodom, vedeli ste, že najkrajšie veľkonočné vajíčka vyrábali naši predkovia z trávy rastúcej pre vode? Poďte sa s nami inšpirovať a možno vás pri tom zlákame aj parádny veľkonočný workshop.




WORKSHOP A ĎALŠIE ORIGINÁLNE NÁPADY:

Zapáčila sa Vám práca s prírodnými materiálmi? V tom prípade navštívte od 10. do 13. apríla bratislavské nákupné centrum CENTRAL, kde budú prebiehať tie najzaujímavejšie verejné veľkonočné workshopy. Nielen deti, ale i dospelí sa tu môžu priučiť tradičným technikám zdobenia veľkonočných dekorácií. Okrem výroby Moreny a vlastného vypletaného korbáča, by sme chceli vyzdvihnúť utorkový workshop zdobenia vajíčok sitinou – močiarnou trávou. Toto zdobenie výduvkov patrí medzi najväčšie rarity tradičnej slovenskej ľudovej tvorby a práve v bratislavskom nákupnom centre sa ju podarí znovu oživiť.







HANDMADE - VEĽKONOČNÝ VENIEC Z PRÚTIA







Materiál a pomôcky:
Odrezky z viniča, halúzky z brezy, kúsok machu alebo lišajníka, balíček prepeličích vajíčok, sušené prírodné materiály (napríklad šišky, kúsky kôry, my sme použili lôžka zo stebla bavlny), perie (môžete pozbierať čisté pierka, ktoré vytratila domáca húska alebo prepelička, ak takúto možnosť nemáte, balíček dekoratívnych pierok kúpite v kreatívnych potrebách alebo v kvetinárstve za pár centov), prírodný povraz a tenučký drôtik. Do stredu môžete vložiť sviečku.




Postup:
1. Ohybné dreviny zvinieme do kruhu. Najprv nepotrebné odrezky z viniča a potom pekne na striedačku dlhé konáre z brezy. Na viacerých miestach ich zaistíme buď prírodným povrazom alebo tenkým drôtikom.

2. Do stredu venca povkladáme nájdený mach alebo lišajník.

3. Z prepeličích vajíčok urobíme výduvky. Výhodou týchto strakatých mini vajíčok je, že ich nemusíme vôbec farbiť, každé jedno je neopakovateľný originál a umelecké dielo prírody. O tom, že odmenou po práci bude aj výdatná a mimoriadne chutná praženica ani nehovoriac. 

4. Cez obe dierky výduvkov prevedieme jemný medený drôtiky, vďaka ktorému ich upevníme na veniec.

5. Veniec dozdobíme pierkami, ktoré stačí medzi konáriky pozapichovať a sušeným materiálom, ktorý môžeme upevniť rovnako ako vajíčka medeným, takmer neviditeľným drôtikom.

6. Do stredu vložíme sviečku a romantická veľkonočná atmosféra je na svete!






Takýto veniec môžete vystaviť na skrinku pre obuv vo verande, aby hneď v úvode uvítala hostí, prípadne ho použiť ako hlavnú dekoráciu prestretého veľkonočného stola.




Autor: Afi.sk
Foto: Nákupné a spoločenské centrum CENTRAL