Steve Lichtag: Slovensko má najkrajšiu prírodu v Európe


Pred pár dňami mal v slovenských kinách premiéru fim Aldabra: Bol raz jeden ostrov. Krásny rodinný film, ktorý sa odohráva v divokej prírode a hlavnými postavami sú zvieratá, zaujme deti aj rodičov. O novom filme sme sa tesne po premiére porozprávali s režisérom filmu Stevom Lichtagom.




Vyštudovali ste herectvo v Čechách, filmu ste sa venovali  dlhé roky aj v USA. Vo vašom prípade ide o unikátnu synergiu. Cítite, že sa odzrkadlila aj vo vašej tvorbe?
Mne sa to ťažko hodnotí, ale myslím si, že každá skúsenosť sa na človeku podpíše. A tým aj odzrkadlí v jeho tvorbe. Len dúfam, že v mojom prípade sa podpíše pozitívne. A to práve musia vyhodnotiť diváci. Áno, študoval som v Česku, žil som v Amerike, jazdím po svete... Tie skúsenosti sa zákonite musia odrážať v tvorbe. Nakoniec si myslím, že je to dôležité, aby človek získal svetový rozhľad a nadhľad nad tým čo robí.


Film Aldabra: Bol raz jeden ostrov, ktorý sa práve premieta v našich kinách, môže na prvý pohľad vyzerať ako dokumentárny, ale je to rodinný film, bol to váš zámer?
Áno, bol to stopercentný zámer. Bolo to jasné zadanie od Starlight Pictures, aby to bol film pre celú rodinu. Mám rád príbehy. Možno aj preto som dostal ponuku natočiť film Aldabra: Bol raz jeden ostrov.




Film je natočený v technológii 3D, diváci uvidia aj podmorské scény, veľmi realisticky. Môže byť práve technológia 3D cestou, akou sa vydať pri natáčaní, pri takomto type filmov? 
Atribút 3D technológie je veľmi dôležitý pre tento druh filmu, pretože je to film z divokej  prírody. Ak chceme diváka vtiahnuť, čo najviac do príbehu a prostredia tak 3D technológia nám veľmi pomáha. Naozaj si myslím, že 3D obraz takému druhu filmu veľmi pristane.


Komentár k filmu narozprával známy  český herec Oldřich Kaiser. V slovenskej verzii je to Maroš Kramár. Je pri takomto type filmu dôležité, aby bol hlas, ktorý rozpráva príbeh známy?

Nie som si celkom istý, či je dôležité, aby hlas ktorý príbeh rozpráva, bol známy.
Ale väčšinou je to tak, že keď chcete niekoho, kto je vyspelý, vie pochopiť dej, scenár a zámer tvorcov, vie sa vžiť do postáv a postavičiek... Tak to musí byť niekto, kto je veľmi dobrý. A ten kto je veľmi dobrý, je aj známy. Voľba bola jasná. Pre nás nebola rozhodujúca popularita ale kvalita. V Čechách bol ten výber veľmi malý a mal som jednu jasnú voľbu. Vedel som, že to musí byť Oldřich Kaiser. Nielen preto, že je to môj spolužiak a kamarát ale Olda bol pre nás jasnou jednotkou pre tento film. Keby to nechcel robiť on, tak neviem kto, by ho dokázal nahradiť. Pri slovenskom komentári, to bolo rovnaké. Maroš Kramár je tiež môj spolužiak a bol som príjemne prekvapený ako fantasticky príbeh prerozprával. 


Máte zámer predstaviť film
Aldabra: Bol raz jeden ostrov aj v zahraničí?
Ja som len režisér a tvorca. To je skôr otázka pre producentov. O film je záujem. Už má distribútora pre celosvetovú distribúciu. Je to rodinný film, ktorý nie je ničím ohraničený. Príbeh Aldabry dokáže zaujať divákov u nás, v Brázilii, v USA alebo v Číne. Bol to dobrý strategický zámer producentov. 


Váš film môže byť peknou inšpiráciou pre deti, objavia zvieratá, podmorský svet a prírodu. Je to impulz, ktorý môže u nich prebudiť záujem o faunu a flóru... 

Tentokrát som chcel urobiť film pre celú rodinu. Nie je jednoduché natočiť film tak, aby zaujal päťročných aj osemdesiaťročných. Pre mňa je malý divák, veľmi dôležitý. Mám doma dve malé dievčatká a tie sú moje najväčšie poradkyne a kritičky. Bol to pre mňa absolútne zásadný smer, aby bola Aldabra filmom pre celú rodinu.


Aj v našom  regióne máme veľmi peknú prírodu. Dal by sa podobný film ako Aldabra natočiť aj v našom prostredí?
Určite. Som o tom skalopevne presvedčený. A nielen preto, že Slovensko milujem a mám tu veľa kamarátov. Viete, Slovensko má najkrajšiu prírodu v Európe. Rád jazdím na Slovensko a tých námetov na filmy je veľké množstvo. Už toľkokrát som mal toľko námetov a nápadov... Ale všetko je o tom, že niekto, by sa takého nápadu musel ujať, musel by vedieť zohnať peniaze, nájsť ľudí, ktorí to vedia a chcú urobiť. Prostredie pre natočenie podobného filmu ako Aldabra na Slovensku je. Stopercentne!






Steve Lichtag (61)


Rodným menom Zdeňek Loveček. Vyštudoval Literárně dramatickou konzervatoř v Brne. V roku 1979 emigroval do USA. Vyučoval herectvo na Florida Academy of Dramatic Arts. V 1989 sa vrátil do vlasti. Tvorca mnohých prírodopisných filmov. Je prezidentom nadácie CRYSTAL PLANET, zameranej  na ochranu podvodnej flóry a fauny. 









Autor: Afi.sk
Foto:anobudelip.cz