Miro Žbirka: Zblízka




Spevák Miro Žbirka si k tohtoročným narodeninám 21. októbra pripravil pre seba, ale aj pre čitateľov naozaj krásny darček – unikátnu knihu o svojom živote. Kniha vychádza vo vydavateľstve SLOVART a jej autorom je český hudobný novinár Honza Vedra.

Myšlienka, že by niečo podobné mohlo uzrieť svetlo sveta, sa zrodila na palube lietadla mieriaceho do Londýna. Honza Vedral sa chystal navštíviť Mekyho, ktorý práve pracoval na albume v legendárnom štúdiu Abbey Road. Aj nahrávanie bolo súčasťou narodeninového darčeka, Miro Žbirka si tam splnil svoj životný sen a ďakovať zaň môže svojej manželke Kateřine.


Publikácia približuje Mekyho rýchly štart aj nečakaný koniec v slávnej skupine Modus, predstavuje spoluprácu s Kamilom Peterajom, s Marikou Gombitovou či Lacom Lučeničom. Pripomína Mekyho víťazstvo na Bratislavskej lýre, zisk Zlatého slávika aj moderovanie porevolučnej hudobnej relácie Rhytmick a prezrádza, že zmeny jeho hudobného štýlu boli spôsobené jednak túžbou skúšať novú techniku, no najmä snahou nenechať sa zaškatuľkovať. Rozprávanie nás vťahuje do širších súvislostí – ako to fungovalo v časoch, keď hudobné texty museli prechádzať schvaľovacím procesom, ako znášali umelci nezmyselné nariadenia režimu, napríklad zákaz používať prezývku Meky či mať pred televíznymi kamerami rozpustené vlasy, prečo boli turné po Sovietskom zväze psychicky aj fyzicky náročné a či sa rokenrol naozaj neoddeliteľne spája so sexom a s drogami.


Autor: Afi.sk
Foto: slovart