Inšpirujúci príbeh: Z malého obchodíku sa vypracovali až na lídra Európy


Začínali s malým obchodíkom a dnes sú najväčším európskym predajcom obuvi. Majú viac ako 3 600 predajní v 24 krajinách sveta a stále zostali rodinnou firmou. Príbeh nemeckej rodiny Deichmannovcov je dôkazom, že cieľavedomá práca a vytrvalosť prináša, výsledky aj počas dlhých desaťročí. 


Zakladateľ spoločnosti Heinrich Deichmann sa narodil v roku 1888.  Ako 25-ročný spoločne s manželkou Julie otvoril v roku 1913 obchodík s obuvou v nemeckom meste Essen v srdci Porúria. 

Obdobie do roku 1945 bolo ovplyvnené politickými a hospodárskymi turbolenciami Weimarskej republiky, krutovládou národných socialistov na čele s Adolfom Hitlerom a samozrejme aj druhou svetovou vojnou. Tieto okolnosti ovplyvnili  aj rodinný podnik Deichmannovcov.




Heinrich Deichmann s manželkou Julie


Až v roku 1936 otvára Heinrich Deichmann svoj prvý veľký obchod s obuvou. Ale už o štyri roky neskôr zasiahla rodinu tvrdá rana osudu. Zakladateľ spoločnosti zomrel v roku 1940 vo veku 52 rokov. Riadenie firmy prevzala jeho manželka Julie, ktorá postupne odovzdávala skúsenosti synovi Heinzovi-Horstovi. 


Heinz-Horst Deichmann vyštudoval medicínu a teológiu. V roku 1956 sa práce lekára vzdal a plne sa venoval riadeniu spoločnosti. Jeho cieľom bolo zabezpečiť zákazníkom kvalitnú a cenovo výhodnú obuv. Tento záväzok zostal prioritou spoločnosti dodnes. Heinz-Horst Deichmann postupne rozširoval pôsobnosť firmy po celom Nemecku a expandoval do západoeurópskych krajín. Jedným z najvýznamnejších trhov sa stalo Švajčiarsko. V roku 2014 zomrel vo veku 88 rokov v rodnom Essene. Počas života aktívne podporoval charitatívne projekty v Indii, Tanzánii a iných častiach tretieho sveta.




V roku 1989 sa do riadenia spoločnosti zapojil vnuk zakladateľa, Heinrich-Otto Deichmann (1962). Od roku 1999 je predsedom správnej rady spoločnosti Deichmann SE. a firmu vedie dodnes. 



Zľava: Heinrich-Otto Deichmann s otcom Heinzom-Horstom 


Deichmann je stále rodinným podnikom, ktorý kladie dôraz na rast v rámci vlastných zdrojov. Vstup na burzu majitelia zásadne odmietajú. 



Obchod s obuvou Deichman je na trhu už 113 rokov. Má zastúpenie v 24 krajinách sveta. Prevádzkuje viac ako 3 600 pobočiek a zamestnáva viac ako 36-tisíc ľudí. Z malého obchodíku sa stal najväčší predajca obuvi na starom kontinente. Majetok rodiny sa podľa časopisu Forbes odhaduje na 3,6 mld. Euro.





Autor: Afi.sk
Foto: Deichmann