Šimon Peres a jeho trinásť inšpirujúcich citátov



Šimon Peres patril medzi najväčšie osobnosti nášho storočia. Bývalý prezident Izraela a nositeľ Nobelovej ceny za mier dnes zomrel vo veku 93 rokov. Šimon Peres bol obrovskou osobnosťou a intelektuálom, ktorý svojimi myšlienkami inšpiroval mnohých ľudí na celej planéte. Na jeho počesť sme v redakcii Afi.sk pripravili materiál s jeho trinástimi inšpirujúcimi citátmi.



Myslím si, že snívať je pragmatické.


Nie vaše vrecká zaplnia náš mozog, ale náš mozog, zaplní naše vrecká.


Ak máte dve možnosti, prvé čo by ste mali urobiť, je pouvažovať nad tou treťou o ktorej ste si ani nemysleli, že existuje.


My v Izraeli nemáme žiadne prírodné zdroje, preto sme sa naučili vážiť si náš najcennejší zdroj – náš rozum. Len vďaka nášmu rozumu sme zmenili suché púšte na kvitnúce polia a objavili sme nové hranice vedy a techniky.


Neexistuje izraelská ekonomika, neexistuje ruská ekonomika ani žiadna iná. Existuje len globálna ekonomika. Ekonomika dnes nepozná hranice.


Popularita je ako počasie. Dnes si pekný, zajtra už nie.


Peniaze nikdy nevyprodukujú peniaze. Len nápady produkujú peniaze.


Dnes ma už netrápi, čo o mne hovoria. Poznám svoju úlohu a splním ju až do konca.


Pýtajú sa ma, či som pesimista, alebo optimista. Moja odpoveď znie: Pesimista aj optimista zomrie, ale žijú rozlične. Keď vám môžem poradiť, tak žite ako optimisti.


Ste tak mladý, ako vaše sny, nie tak starý ako dátum v kalendári.


Misia ľudstva, to je dosiahnutie stavu, aby sa každý človek mohol stať človekom a mohol sa realizovať.


Najdôležitejšia vec v živote je odvaha. Najzložitejšia je mať strach a najrozumnejšia, byť morálnym človekom.


Jeden známy fakt hovorí, aký je rozdiel medzi živočíchom a človekom. Zviera počuje, cíti a vidí rovnako ako človek. Zviera má aj pamäť. Ale je jedna vec, ktorú nemá zviera a má ju človek a to je sen, vidina budúcnosti.







Šimon Peres sa narodil  2. augusta 1923 v poľskom Wolozyni (dnes Bielorusko), zomrel 28. septembra 2016 v izrealskom Tel Avive.


V roku 1934 sa s rodičmi presťahoval do Tel Avivu. S manželkou Sonjou (zomrela 20. januára 2011 vo veku 87 rokov) mal dvoch synov a dcéru.



Autor: Afi.sk 
Foto: cnn.com