Michal David: Najdôležitejší článok života je láska



Známy český hitmaker Michal David je na scéne už štyridsať rokov a stále vypredáva koncerty. Je jednou z najväčších osobností českého šoubiznisu a jeho pesničky majú veľkú popularitu. S Michalom Davidom sme sa porozprávali o úspechu jeho hitov, radosti a entuziazme.    




Začínali ste v skupine Kroky a dnes sú to už roky, čo ste na scéne.  V čom je základ tak dlhodobého a stabilného  úspechu? 
To keby som vedel (smiech). Možno je to tým, že stále pracujem. Do šoubiznisu som vstúpil v šestnástich a teraz mám päťdesiatšesť. Štyridsať rokov, to je neuveriteľná doba. Máme šťastie, že pesničky, ktoré sme  spievali v skupine Kroky, ľudia dodnes milujú.  


Vo vašich pesničkách je cítiť entuziazmus, cit a samozrejme lásku. Čím, to podľa vás je, že v dnešných pesničkách už tieto témy nie sú tak dominantné?
Pri skladaní pesničiek sme vždy dbali na melodiku a text mal mať príbeh a často bol práve o láske. To sa nám podarilo a možno preto sú tie pesničky stále tak úspešné. Je to symbióza a kombinácia príbehu s melodickou linkou. Navyše, naše pesničky sú ľahko zapamätateľné. Hudbu sme vždy skladali s veľkým elánom. Nerobili sme to pre peniaze aj keď sme sa hudbou živili. Skladali sme pesničky, pretože nás to strašne bavilo a to sa potom prejavilo aj vo výsledku. 


Máte veľa pekných pesničiek, jedna z najkrajších je Valčík pro mámu. Je venovaná vašej mame? 
Hudbu k tejto pesničke zložil František Janeček a text napísal Eda Pergner. Áno, je to vyznanie mamičke, ale nebolo to písané špeciálne pre moju mamu, ale všeobecne pre všetky maminky. 








Jeden známy český hokejista raz v jednom rozhovore povedal: „Když mi je blbě, tak si pustím Michala Davida a hned mi je líp.“  Vaše pesničky dodávajú ľuďom radosť a entuziazmus, čo je veľmi dôležité, obzvlášť v tejto dobe. Čo dávajú na koncertoch vám?
Energiu, entuziazmus a prepojenie s divákmi. Celý náš život je postavený na energiách a priťahovaní. Myslím, že moje koncerty sú úspešné aj vďaka tomu, že ľudia cítia, že ma koncert baví a som tam pre nich. Na koncerte chcem vždy odviesť maximum po profesionálnej aj ľudskej stránke. 


Vaše najväčšie hity, boli zložené v 80-tych rokoch. Je z nich cítiť radosť zo života a bezstarostnosť. Bol to váš zámer?
Snažili sme sa v tej dobe robiť optimistické pesničky, pretože to nebola ľahká doba a ľudia potrebovali z pesničiek cítiť nádej, že môžu žiť nonstop a že môžu mať svoju lásku z pasáže. Najdôležitejším článkom života je láska. Chceli sme, aby sa ľudia pri počúvaní našej hudby uvoľnili. Vždy sa snažím byť optimistom a to isté vkladám aj do svojich pesničiek.  




Autor: Afi.sk
Foto: barrandov.tv, archív