Tieto obrazy vám vyrazia dych


Autorkou týchto úchvatných portrétov je Janka Molnárová z Bratislavy. Aj napriek svojmu veľkému talentu sa za talentovanú nepovažuje.



"Nepovedala by som, že mám talent, skôr sa snažím čo najvernejšie zreprodukovať daný obraz. Pre mňa sú talentovaní tí, ktorí vedia kresliť z hlavy alebo priamo zo živého objektu. 
Kreslím podľa vytlačenej predlohy. Nazvala by som to technickým kreslením – v ruke mám pravítko a ceruzku. Kreslila som rada už od útleho detstva. Jedlom po stene, po stole... tak ako väčšina (smiech) a ostalo mi to dodnes, len som jedlo vymenila za ceruzku. Začínala som tak, že som si prekresľovala obrázky z knižiek. Medzi moje prvé kresby, ak si dobre spomínam, patrili hlavne rybky a otcovi som prekresľovala elektrikárske plány na milimetrový papier a dodnes mi to pravítko ostalo v ruke (úsmev). Kresliť ľudí, resp. tváre, som začala, asi vo veku 12 rokov. Keď kreslím portréty, tak sa teším, ak sa mi podarí vystihnúť ich výraz alebo ich osobnosť. Ale nebránim sa ani kresleniu zvierat alebo objektov. Abstraktné obrazy som si kreslila iba do zošita. Ten zošit bol pre mňa niečím ako mojim denníkom. Vždy, keď som bola nahnevaná alebo smutná, tak som si v ňom kreslila a hneď mi bolo lepšie".














Svoju záľubu v kreslení spojila Janka Molnárová aj so štúdiom.
"Rada som kreslila a podľa toho som si vybrala aj strednú školu. Ukončila som strednú priemyselnú školu grafickú. Ale nikdy som nemala ambíciu využiť svoje schopnosti profesionálne". Prezradila pre Afi.sk.


Počas štúdia na univerzite si Janka od kreslenia dala dlhšiu pauzu. Ale k svojmu koníčku sa opäť vrátila. "Asi pred rokom a pol som opäť začala kresliť a za tú dobu som nakreslila okolo 15 portrétov. Všetky moje kresby boli buď pre moje potešenie alebo poslúžili ako darček"



Janky sme sa samozrejme spýtali aj to ako dlho jej trvá, kým nakreslí jeden obraz. "Vždy je to rozdielne. Závisí to od náročnosti obrázku, veľkosti, kvality... a samozrejme aj od nálady. Pre ilustráciu môžem povedať, že napr. nakresliť tvár na formát A4 mi trvá 6 až 13 hodín".




Rodáčka z Bratislavy má okrem kreslenia aj iné koníčky. Vo voľnom čase sa venuje turistike, počúva alternatívnu hudbu a rada pečie. "Poteší ma aj akákoľvek manuálna práca, pri ktorej je vidieť výsledok". Dodala na záver nášho rozhovoru, sympatická slečna.
















Autor: Afi.sk
Foto: archív J.M