Slovenské včely hynú ako im môžeme pomôcť?


Včely hynú. Jedným z faktorov, ktorý za to môže, sú pesticídy - chemikálie, ktoré sa používajú v poľnohospodárstve proti škodcom. 

Greenpeace Slovensko spúšťa petíciu, ktorou chce naštartovať verejnú debatu o pesticídoch a ich dôsledkoch pre životné prostredie, včely a ľudské zdravie. Aktivisti chcú do konca roka vyzbierať desiatky tisíc podpisov a petíciu odovzdať ministerstvu pôdohospodárstva.

Cieľom petície je mobilizovať verejnosť a dať jej šancu vyjadriť podporu budúcnosti bez pesticídov. 

Syntetické pesticídy sú chemické látky alebo zmesi, ktorými človek ničí organizmy, považované za škodcov (napr. hmyz, hlodavce, huby, plesne alebo rôzne buriny). Tieto látky sú tiež bežne známe ako „prípravky na ochranu rastlín“. 

S pesticídmi sa spájajú konkrétne hrozby pre životné prostredie či ekosystém alebo zdravotné riziká. Problémom je nielen jedovatosť týchto látok - rôzne sú toxické napr. pre včely, vodné organizmy alebo vtáky. Môžu sa dostať do pôdy a vodných zdrojov a ukladať sa v nich. Problémom je tiež, že sa tieto toxické látky neustále v prostredí hromadia.








Celosvetovo zaznamenávame úhyn včiel. Sú krajiny ako napr. USA alebo Čína, kde sa ročné úhyny pohybujú nad 40 % včelstiev a tieto krajiny čelia reálnej hrozbe vyhynutia včiel. Pesticídy používané v poľnohospodárstve sú pre včely skutočnými zabijakmi

Z 27 európskych krajín bolo počas hlasovania o obmedzení troch neonikotínoidov 15 takých, ktoré návrh podporili (Belgicko, Bulharsko, Cyprus, Dánsko, Estónsko, Francúzsko, Nemecko, Lotyšsko, Luxembursko, Malta, Holandsko, Poľsko, Slovinsko, Španielsko a Švédsko). Štyri krajiny sa zdržali hlasovania (Fínsko, Grécko, Írsko, Litva) a osem krajín hlasovalo proti obmedzeniu týchto látok (Rakúsko, Česká republika, Maďarsko, Taliansko, Portugalsko, Rumunsko, Slovensko a Veľká Británia). Slovensko sa teda pridalo na stranu tých, ktorým nevadí znečisťovať si životné prostredie a zabíjať včely.

Podľa podpredsedu Slovenského zväzu včelárov Martina Piovarčiho sú neonikotínoidy pre včely veľmi zradné, keďže sú súčasťou pletív rastlín, vrátane peľu a nektáru, čím im spôsobujú vážne zdravotné problémy: „Ak sú pesticídy v rastline, včela sa im nemôže vyhnúť. Včely nemajú genetickú výbavu na detoxikáciu jedov, keďže rastliny nikdy neprodukovali toxický nektár a peľ. Neonikotinoidy sú až niekoľko tisíc-násobne toxickejšie ako zakázané DDT, čím neohrozujú len včely, ale aj ostatné opeľovače.”





Petíciu môžete podporiť na stránke www.bezpesticidov.sk, alebo ju osobne podpísať u dobrovoľníkov na rôznych podujatiach, festivaloch či v infostánkoch.



Autor: Afi.sk
Foto: pixabay.com, bezpesticidov.sk