Vedeli ste, že v Ázii je viac dolárových miliónárov ako v Severnej Amerike?


Na svete žije vyše 15 miliónov ľudí, ktorí majú na účte viac ako jeden milión amerických dolárov. V miliónovej tabuľke bohatstva Ázia po prvýkrát v histórii predbehla Severnú Ameriku. Vyplýva to z World Wealth Reportu 2016 konzultačnej spoločnosti Capgemini.


V roku 2015 narástol medziročne celosvetový počet osôb s investovateľným majetkom aspoň jeden milión USD o 4,9% a dosiahol historický rekord 15,4 milióna. 

Oproti roku 2014 sa zvýšilo ich bohatstvo o 4,0% na rekordnú úroveň 58,7 bilióna amerických dolárov.




Ťahúňom rastu počtu dolárových milionárov ako aj ich majetku bol ázijsko-pacifický región, predovšetkým Čína a Japonsko. Počet dolárových milionárov v Ázii rástol v minulom roku 9,4-percentným medziročným tempom a dosiahol počet 5,1 milióna osôb. 

Naopak, počet ľudí s investovateľným majetkom aspoň jeden milión amerických dolárov klesol v Latinskej Amerike ako aj v Afrike.  

Očakáva sa, že do roku 2025 sa bohatstvo dolárových milionárov dostane na 106 biliónov amerických dolárov, čo predstavuje 80-percentný nárast oproti stavu v roku 2015. Najviac k tomu prispeje rast v ázijsko-pacifickom regióne, ktorý by mal dosiahnuť  až 140%. Rast počtu bohatých v Severnej Amerike by mal dosiahnuť vyše 54%, zatiaľ čo v Európe by mal byť zo všetkých regiónov najpomalší – približne 46%.




Autor: Afi.sk
Zdroj: jtbanka.sk
Foto: bentleymotors, ce.cn