Naučte sa tieto 3 veci a váš život bude krajší







Vo Francúzsku žijem štrnásť rokov. Je tu veľa vecí, ktoré sú podobné ako na
Slovensku a rovnako aj veľké množstvo tých, ktoré sú rozdielne. Ale tieto tri by ste sa mali naučiť. Váš život bude krajší.









1. Vychutnávajte si život a nikam sa neponáhľajte. Uvedomte si, že máte právo na oddych a naučte sa oddychovať. Francúzi svoje právo na oddych, dokážu demonštrovať tak ako nikto iný. Jeden pohár vína alebo šálku kávy si dokážu vychutnávať celú hodinu, bez toho aby sa niekam ponáhľali. Osobitným aktom je obed. Niektorí Francúzi dokážu obedovať aj štyri hodiny. Ľudia za stolom sa rozprávajú, delia sa o svoje zážitky a pomaly si vychutnávajú jedlo. Vychutnať si víno a dobrý obed, to je sviatok, ktorý si Francúzi doprajú skoro každý deň. 
Ako zažijete nezabudnuteľný deň? Jednoducho tak, že si ho sami budete pamätať. Francúzi nikam nebežia, nikam sa neponáhľajú. Vychutnávajú si okamihy, ktoré im život ponúka. Francúzi si vedia vychutnávať moment. 








2. Francúzi sa neboja zostarnúť. Neboja sa svojho veku, vedia, že aj staroba môže byť krásna. Francúzski penzisti vedia, že keď majú sedemdesiat, to neznamená, že sa nebudú radovať zo života. Ľudia vo Francúzku si berú všetko čo im život ponúka, bez toho, aby sa trápili tým koľko majú rokov, šesťdesiatpäť, sedemdesiat alebo ešte o pätnásť viac.  









3. V chladničke majú vždy niekoľko druhov syra a na stole aspoň jednu fľašu vína. Víno je nápoj pre Bohov a syr... Musíte sa presťahovať do Francúzska, aby ste pochopili, čo to znamená syr. Sú tu stovky druhov syrov, rôznych chutí, vôní a tvarov. Syr je pre Francúzov viac ako len doplnok k jedlu. Syr, to je delikatesa, ktorá neodmysliteľne patrí k Francúzsku.






Vychutnávajte si život a okamihy, nikam sa neponáhľajte a radujte sa zo života v každom veku. Pohár vína, obed ale aj šálka kávy, môže byť vašim sviatkom, ktorý si vychutnáte a doprajete každý deň. Víno nie je alkohol ale lahodný nápoj a syr môže byť chutnejší ako mäso. Na svete sú stovky druhov syra. Prečo ich neochutnať? Syr, to predsa nie je len Eidam, Mozzarella alebo Parmezán. Skúste sa inšpirovať Francúzmi aspoň v niečom.




Autor: Pre Afi.sk Martina Delaire
Foto: Pixibay.com