7 vecí, ktoré ste nevedeli o Formule 1

Prečítajte si sedem zaujímavosti o helmách, pretekoch a preťažení v kokpitoch Formuly 1.










1. Helmy jazdcov Formula 1 patria medzi najpevnejšie na svete. Pri testoch musia odolať teplotám viac ako 800°C, plameňom a dopadom na oceľové hroty z výšky pri plnej rýchlosti.





2. Počas pretekov sa teplota v kokpite priemerne vyšplhá na 50°C, čo je porovnateľné s najhorúcejším podnebím na púšti. K teplote sa pridáva aj pocit úzkosti, keďže v kokpite je tak málo miesta, že ak chce jazdec vystúpiť, musí najprv odstrániť volant.


3. Počas Veľkej ceny stratí priemerne jazdec 3 – 4 kg hmotnosti následkom vysokých teplôt v kokpite. Aj preto jazdci pijú veľmi veľa vody pred pretekmi.


4. Jedno G sa rovná váhe, 2 G je dvojnásobok tejto váhy. Aké preťaženie zvláda jazdec F1? Napríklad počas brzdenia alebo v zákrutách zažíva preťaženie 5 G – to znamená že jeho telo má v tom momente päťnásobok pôvodnej váhy. Počas akcelerácie prežíva jazdec preťaženie 3 G a to znamená, že jeho hlava váži asi 23 kg! 




5. Monoposty F1 sa pohybujú priemerne okolo 300 km/h. Malé lietadlo dokáže vzlietnuť pri oveľa nižšej rýchlosti. Tvar krídel, ktoré tlačia monopost k zemi, vytvárajú tzv. prítlačnú silu. Táto sila by dokázala udržať monopost dole hlavou na strope tunela bez toho, aby spadol. Tomu sa hovorí popieranie gravitácie! 
Pred pretekmi na mestských okruhoch sú všetky poklopy kanálov privarené, inak by ich prítlak vytrhol zo zeme.




6. “Dirty Air” tento špecifický termín označuje tok vzduchu, ktorý sa tvorí za idúcim monopostom. Kvôli jeho rýchlosti a tvaru obchádza zákony aerodynamiky natoľko, že ak sa jazdec s druhým monopostom príliš priblíži, dostane sa automaticky do šmyku, kvôli zlému toku vzduchu a strate prítlaku. Jazdci preto vždy počítajú s týmto prvkom počas pretekov.



7.Mladý Holanďan Max Verstappen pri svojom prvom štarte v novom tíme triumfoval na Veľkej cene Španielska (15. mája 2016) v Barcelone a vo veku 18 rokov, 7 mesiacov a 15 dní sa stal historicky najmladším víťazom pretekov F1. 



Autor: Afi.sk
Foto: redbullcontentpool.com