Učiteľ sa touto domácou úlohou preslávil po celom svete




Taliansky učiteľ Cesare Catà učí na škole Polo Scolastico Paritario Don Bosco v talianskom prímorskom mestečku Fermo. Minulý rok dal svojim žiakom domácu úlohu, ktorú mali splniť počas letných prázdnin. Úloha mala pätnásť bodov. Žiaci boli úlohami veľmi prekvapení. Ich reakcia na seba nenechala dlho čakať. Zoznam úloh začali zdielať na internete a Cesare Catà sa postupne preslávil v Taliansku a v mnohých krajinách po celom svete. Novinári jeho zoznam úloh publikovali v médiách a dospelým pripomínali, že toto je ten správny manuál, ako prežiť leto. Začítajte sa a inšpirujte sa.



15 úloh od  učiteľa Cesare Catu.


1. Ráno sa osamote prechádzajte po brehu mora, pozerajte sa na slnečné lúče, ktoré sa odrážajú na hladine mora a uvažujte nad tým, čo vás robím šťastným.


2. Snažte sa používať nové slová, ktoré ste sa naučili v tomto roku. Čím viac ich budete používať, tým zaujímavejšie dokážete rozmýšľať.


3. Čítajte! Veľa, nie preto, že musíte. Čítajte, pretože čítanie inšpiruje k snom a dobrodružstvám. Čítanie je ako let.


4. Snažte sa odstrániť všetko, čo na vás pôsobí negatívne (veci, situácie aj ľudí) a vyvoláva vo vás pocit prázdnoty. Trávte čas s priateľmi, ktorí vás inšpirujú, chápu a oceňujú, pretože ste takými, akými ste.


5. Ak cítite mrzutosť a strach, nebojte sa. Leto, rovnako ako každá iná prekrásna vec na svete môže v duši spôsobiť zmätok. Píšte si denník a snažte sa, čo najpresnejšie zachytiť svoje pocity (ak budete chcieť v septembri sa o nich môžeme porozprávať).


6. Tancujte! Všade kde sa len dá a nehanbite sa. Tancovať môžete v tanečnej sále, vo svojej izbe v spoločnosti priateľov aj osamote. Leto, to je tanec.


7. Aspoň raz si pozrite východ slnka. Ticho stojte, hlboko dýchajte a zatvorte oči.


8. Športujte.



Cesare Catà

9. Ak ste stretli niekoho, kto sa vám veľmi páči, povedzte to, jej alebo jemu, tak krásne a presvedčivo, ako len dokážete. Nebojte sa nepochopenia. Ak vás nepochopia, znamená to, že je to osud. Ak vás pochopia, tak toto leto prežijete spolu a bude plné pekných okamihov. (V prípade neúspechu si prečítajte ôsmy bod.)


10. Prečítajte si poznámky z našich predmetov, porovnajte si všetko o čom sme čítali s tým, čo sa deje vo vašom živote.


11. Buďte tak šťastní, ako slnečné lúče a tak slobodní, ako more.


12. Prosím vás, nehádajte sa. Buďte zdvorilí a dobrí.


13. Pozerajte dobré filmy s hlbokým emocionálnym príbehom (najlepšie po anglicky, aby ste si stále zlepšovali angličtinu). Film by sa pre vás nemal skončiť s titulkami. Emócie z filmu sa snažte prežiť v reálnom živote, najlepšie toto leto.


14. Leto, to je mágia. Počas slnečných rán a horúcich večerov snívajte o tom, aký môže a byť váš život. Urobte všetko, čo môžete a nikdy sa nevzdajte na ceste k svojmu snu.


15. Buďte dobrými.






Autor a foto: Cesare Catà
Preklad: Afi.sk