Sicílčan




Sicílčan je výborný román o sicílskom Robinovi Hoodovi, ktorý dokáže zaujať široké spektrum čitateľov.


Sicílčan je pútavý príbeh o mladíkovi menom Salvatore Giuliano, ktorému sa v jednom okamihu úplne zmenil život. Pre vládu v Ríme to bol len renegád, bandita a zlodej, ale pre prostý sicílsky ľud bol hrdinom. Nebyť Krstného otca, tak verím, že práve Sicílčan by sa stal vlajkovou loďou Puzovej tvorby. Od úvodných strán ma dokázal vtiahnuť do deja a udržať ma v napäťí a očakávaní až do konca. Puzo vyrozprával príbeh skutočného Giuliana, pričom ho pre potreby knihy mierne zdramatizoval, respektíve upravil, čím mám na mysli, že do deja zakomponoval aj Michaela Corleona a vytvoril tak akési prepojenie na Krstného otca. Zhrnuté a podčiarknuté, Sicílčan je výborný román o sicílskom Robinovi Hoodovi, ktorý dokáže zaujať široké spektrum čitateľov.



KTO BOL SALVATORE GIULIANO?

Salvatore Giuliano, prezývaný Turi sa narodil na Sicílii v meste Montelepre 16. Novembra 1922 ako štvrté dieťa Salvatorovi a Marii Giulianovcom. Do trinástich rokov, pokým nezačal pracovať na otcovom pozemku, nadobudol slušné základné vzdelanie. Potom rozvážal olivový olej, pracoval aj na výstavbe ciest a tiež ako opravár telefónov.  Salvatore Bol povolaný do talianskej armády, ale invázia spojeneckých vojsk mu zabránila v nástupe. Počas tejto invázie sa Giuliano zadĺžil na čiernom trhu, ktorý pomohli mafii rozšíriť práve spojenecké vojská. 2. Septembra v roku 1943 ho pri prevážaní ukradnutého obilia zastavila hliadka karabierov. 


Jedného karabiniera zastrelil, pričom bol sám postrelený. Neskôr v Decembri toho istého roku polícia vykonala raziu v Montelepre a pozatýkala množstvo ľudí, vrátane Giulianovho otca. Niekoľkým z nich pomohol utiecť z väzenia, aby sa následne niektorí z týchto oslobodených mužov k nemu pripojili. V horách potom zhromaždil asi päťdesiat mužov, najmä rôznych kriminálnikov, banditov a mužov bez domova. Začali páchať krádeže, aby získali peniaze na jedlo a najmä na zbrane, kedže sa o nich začala zaujímať polícia a dochádzalo k prestrelkám. Neskôr sa spojil s teroristickou skupinou s názvom Movement for the Independence of Sicily, ktorá bola naviazaná na mafiu. V jej mene útočil na vládne a policajné ciele. 


Údajne sa aj snažil o odtrhnutie Sicílie a jej pripojenie k USA, keď mal napísať list prezidentovi Trumanovi. V roku 1947 sa na Sicílii konali voľby a komunisti začali mať v krajine silné postavenie, čo sa priečilo záujmom mafie. Salvatore Giuliano spolu so svojimi ľudmi mal pri razii pri Portella Della Ginestra zajať popredného komunistu, avšak celá akcia sa zmenila na masaker, keď bolo zabitých trinásť ľudí, medzi nimi ženy aj deti a množstvo ľudí bolo zranených. Turi Bol to obrovský škandál, ktorý skončil až v roku 1956, keď boli odsúdení zvyšní členovia skupiny. Polícia podnikala čoraz ráznejšie kroky proti Giulianovi a jeho bande, ale bez úspechu. Nepomohlo jej ani posilnenie posádok v západnej Sicílii, keď sa tam presunulo ďalších tisíc karabinierov. Darilo sa mu unikať az do 5. Júla 1950, keď ho podľa tvrdenia polície zastrelil kapitán Antonio Perenze, keď kládol odpor pri zatýkaní. Po čase však prehovoril Gaspare Pisciotta, Giulianov najlepší priateľ, keď sa priznal, že polícia mu sľubila odmenu a milosť za vraždu Giuliana. Gaspare Pisciotta zomrel o 4 roky neskôr vo väzení, kde bol otrávený. Príbeh najväčšieho sicílskeho banditu sa dočkal aj filmového spracovania, konkrétne v roku 1962 natočil taliansky režisér Francesco Rosi film - Salvatore Giuliano.





Autor: Afi.sk
Foto: ikar