Čo treba urobiť preto, aby oči vašich detí netrpeli?


Zrak máme len jeden, mali by sme si ho preto chrániť. Ako zistíme, že osvetlenie, ktoré používame, nie je dostatočné? 



„Pri nedostatočnom osvetlení sa oči namáhajú, presiľujú sa očné svaly, oko musí príliš akomodovať. Človek sa viac sústredí a menej žmurká,“ vysvetľuje MUDr. Petra Senešiová, oftalmologička z očnej kliniky iClinic. „Dôsledkom je, že sú oči začervenané, môžu pobolievať, rezať a slziť. Videnie sa môže zahmlievať a môžu sa dostaviť aj bolesti hlavy a celková únava.“  


Správne osvetlenie pracovného stola by malo byť také, aby sa oči pri práci čo najmenej namáhali. Ideálnym riešením by malo byť osvetlenie zhora a zároveň osvetlenie pomocou stolovej lampy. „Z očného hľadiska by mala byť pracovná plocha osvetlená rovnakou intenzitou, najvýraznejšie osvetľujeme, samozrejme, veci potrebné na prácu alebo učenie. Nevhodné je pracovať v tmavej miestnosti a mať osvetlenú len učebnicu, resp. monitor.“ Vysvetľuje MUDr. Petra Senešiová.


Osvetlenie pre pravákov a ľavákov sa nijak nelíši, treba však dať pozor, aby si dieťa na zošit netienilo rukou alebo hlavou. Výhodou preto je, ak konštrukcia stolnej lampy umožňuje jej variabilné nastavenie. Osvetlíte tak pracovnú plochu na miestach a z uhla, ktorý vám vyhovuje, a nemusíte sa nad prácou zbytočne krčiť. Kvalitné stolné lampy prinášajú svetlo, ktoré je rozptýlené a rovnomerne šírené po celom pracovisku. 


„Pokiaľ je vonku sychravé počasie a denné svetlo je nedostačujúce, umelé osvetlenie pracovnej plochy je na mieste. Očiam neškodíme, pomáhame im lepšie vidieť. Avšak, keď je denné svetlo postačujúce, je ideálnym riešením,“ hovorí doktorka. Podľa mnohých výskumov je dokázané, že očiam najviac vyhovuje prirodzené denné svetlo. Správne stolové lampy preto poskytujú svetlo v tóne podobnom tomu prirodzenému. Svetlo s teplotou farby 5 500 K a až 1000 luxov pomáha pri sústredení tým, že udržuje energiu a ostražitosť pomocou prirodzenej úrovne osvetlenia. „Vhodné je používať skôr studené svetlo, vďaka ktorému môžeme lepšie rozoznávať detaily,“ potvrdzuje doktorka. 


Moderné a kvalitné stolné lampy spĺňajú všetky požiadavky a poskytujú studené svetlo, nastaviteľné rameno a navyše šetria energiu a životné prostredie. Stolové lampy EyeCare od Philips využívajú LED technológie, ktoré distribuujú svetlo rovnomerne na celú pracovnú plochu a eliminujú odlesky. Niektoré modely sú vybavené dotykovým ovládaním intenzity svetla, vďaka čomu môžete nastaviť ideálnu úroveň osvetlenia na čítanie, písanie alebo prácu s počítačom. Praktickým doplnkom je aj USB port, napríklad pre nabíjanie mobilného telefónu.


Okrem správneho osvetlenia by sme nemali zabudnúť aj na občasnú prestávku v práci. Najlepším relaxom pre naše oči je zahľadieť sa na pár sekúnd do diaľky, akoby do nekonečna, a oči občas zatvoriť.




Autor: Afi.sk
Zdroj a foto: Philips