Poradíme vám ako sa starať o auto počas zimy




Autá potrebujú aj v zime pravidelnú očistnú kúru. Dážď, sneh, soľ, piesok či skalky na ceste dokážu nielen s karosériou a podvozkom, ale aj lakom urobiť svoje. Ponúkame niekoľko rád, ako ošetriť vozidlo v zimných mesiacoch.



Na sklo vriacu vodu nelejte
Primrzlo vám v zime sklo na aute a nechce sa vám škrabať okno? Určite si nepomáhajte vriacou vodou. Je možné, že vám začne námraza naoko popúšťať, no pre sklo je to taký tepelný šok, ktorý môže skončiť jeho popraskaním. Okrem toho, okno primrzne opäť a jednoliato, čo je ešte horšie. „Škrabku zároveň používame výhradne na okno. Určite ňou neškriabeme lak na primrznutej karosérii. Sneh ometieme len jemne metličkou,“ radí Jozef Mišurda, odborník na automobilový priemysel v spoločnosti Würth Slovensko.



Umývanie auta? Najlepšie ručne alebo bezkontaktne
V zime treba z auta častejšie zmývať soľ či piesok, ale aj špinu, ktorá sa na karosériu auta a podvozok nalepí pri jazde. „Vozidlo je najlepšie umývať buď ručne s použitím čistej špongie, alebo bezkontaktne. V takom prípade je však potrebné predumyť auto. Samozrejme, auto umývame vždy primerane teplou vodou. Vriaca voda by aj tu spôsobila tepelný šok pre lak, ktorý by tak mohol prasknúť a odlúpiť sa,“ podotýka Jozef Mišurda.

Ako dodáva, umývanie v umyvárni je na rozdiel od spomínaných prvých dvoch metód síce najrýchlejšie, no treba ho pri silne znečistenom aute zvážiť. Najmä ak vozidlo nedokážeme dôkladne predumyť. Hrozí totiž poškriabanie laku kefami. „Na ceste je soľ, piesok aj skalky, ktoré sa prvým opláchnutím nezmyjú, a všetky pevné nečistoty tak rotujú s kefami a spôsobujú obrusovanie laku,“ dodáva. 

Ak máme možnosť v zime garážovať auto, je dobré ho po každej jazde takisto opláchnuť čistou vodou a až následne zaparkovať v garáži. Dôvodom je, že vplyvom rozmŕzania snehu a ľadu na vozidle, ako aj vplyvom posypovej soli začnú rýchlo korodovať súčasti auta. „Ide najmä o brzdy, ktoré sa následne začnú zasekávať, ramená hrdzavejú, rovnako koroduje aj výfuk,“ vypočítava  Jozef Mišurda. 

Účinná autokozmetika
„Už pred zimou je vhodné lak ošetriť minimálne voskom, najlepšie keramickou ochranou od špecializovaných firiem. Na okná je veľmi účinná nanoochrana okien. Vďaka nej sa napríklad sneh ani voda nelepí na okná a tie sa aj ľahšie umývajú. Rovnako sa tým šetrí zmes do ostrekovačov,“ pripomína Mišurda. 

Pokiaľ ide o samotnú zmes do ostrekovačov, nie je nutné ju vymieňať celú. „Väčšina letných zmesí, ktoré sa predávajú na jeseň, sú už prispôsobené aj na studenšie podmienky, teda na teploty do -5 stupňov Celzia. Stačí tak prilievať zimnú zmes. Tá by však mala byť prispôsobená na teplotné podmienky aspoň do -15 stupňov,“ dodáva.

Zimná zmes sa dá použiť aj na jemnú námrazu na okne. Pozor však, ak ju chcete používať na odmrznutie zámku na dverách. „Môže totiž spôsobiť jeho opätovné zamrznutie. Najlepšie je tak použiť špecializovaný prípravok na rozmrazovanie zámkov,“ radí. 

Výbava na hory? Aj lopata
Ak sa chystáte lyžovať na hory, určite si nezabudnite pribaliť aj snežné reťaze a pevné kvalitné lano. „Rovnako sa zíde aj malá skladacia lopatka,“ dodáva Jozef Mišurda zo spoločnosti Würth Slovensko. 



Autor: Afi.sk
Zdroj: Würth Slovensko
Foto: pixabay.com