Jozef Sabovčík, aký je jeho recept na úspech?


Jozef Sabovčík patrí medzi najúspešnejších športovcov v slovenskej histórii. Svetoznámy krasokorčuliar  sa počas svojej amatérskej kariéry stal šesťnásobným majstrom Česko-Slovenska, dvojnásobným majstrom Európy a na Olympijských hrách v Sarajeve 1984 vyhral bronzovú medailu. V tomto roku uplynulo presne 30 rokov od doby, keď skočil ako prvý na svete štvoritý skok. „Štvoritý skok som skákal do 44 rokov, ale potom som si zlomil členok a potom to už nešlo“. Povedal na tlačovej konferencii v Bratislave 52-ročný Sabovčík, ktorý už dlhé roky žije aj s rodinou v USA. 

„K úspechu sa treba prepracovať postupne, keď človek stojí na stupienkoch a hlavne na tom najvyššom, či už sú to Majstrovstvá republiky, Európy, sveta alebo olympiáda, každý z tých pretekov má určitý význam. Majstrovstvá Európy boli pre mňa špeciálnym podujatím, nedajú sa porovnať s bronzovou olympiádou. Pre mňa bol najdôležitejší druhý titul majstra Európy, pretože som ho obhájil. A obhajovať je vždy ťažšie“. Povedal na tlačovej konferencii o svojich úspechov Jozef Sabovčík. Rovnako prezradil aj svoj recept na úspech. „Treba, byť trpezlivý a nevzdávať sa. Slovensko je malá krajina, to znamená, že sa o nás veľa ľudí nezaujíma. Keď sa chceme presadiť na svetovej scéne, tak musíme byť oveľa lepší než tí druhí. So Slovákmi sa nikdy nepočíta, to je údel malých krajín. Keď chceš preraziť a si z malej krajiny, tak musíš podať fantastický výkon, ktorý bude tak dobrý, že ho nemôžu ignorovať“. Prezradil svoj recept na úspech legendárny Jumping Joe.



Autor a foto: Afi.sk