Ondřej Vetchý: Láska je inšpirujúci dar, ktorý dá človeku silu, odvahu, tvorivosť a nádej!






Láska nie je abstraktný pojem. Je veľmi mocná. Je to pozoruhodný a inšpirujúci dar, ktorý dá človeku silu, odvahu, tvorivosť a nádej! Hovorí v rozhovore, ktorý vám prinášame, známy český herec Ondřej Vetchý, ktorý sa práve v tých dňoch predstaví slovenským divákom v novom českom filme Bezva ženská na krku. Česká komédia má ľudí zabaviť a rozosmiať. Ondřej Vetchý vám v rozhovore prezradí o čom je nový film a prečo, by ste si ho mali pozrieť. 


Aká je vaša postavu Božíčka, ktorú hráte v novej českej komédii Bezva ženská na krku.
Volá sa Bohumil, Božíček je myslené ironicky. Je to chlap, ktorý sa po zlej životnej skúsenosti ukryje na dedine, a tam žije životom, ktorý mu v danej situácii vyhovuje. Je intelektuálne zdatný. Ide o určitý druh rezignácie. Je príliš zaťažený minulosťou a po tom, čo ho postretlo, ho chápem. Nájde si pokojné miesto, kde sa zašije a je rozhodnutý to tu „doklepnúť“. Náhle mu však vstúpi do života ženská a navyše nie hocijaká. O to viac začína zúfalo bojovať o svoj životný štýl, ktorý si zvolil a mal ho do tohto osudného stretnutia plne pod kontrolou. 








Aké sú vaše kritériá pri výbere postavy po prečítaní scenára?
Pri každej úlohe je to iné. Vždy je to ale viazané na konkrétnych ľudí s ktorými môžem takto tráviť určitý čas, pretože inak by sme sa ani nestretli. Navyše je samozrejmé, že pri výbere rozhoduje scenár a herecké obsadenie. Za hereckých kolegov som ochotný aj bojovať, ak som presvedčený, že konkrétne úlohy sa im z určitého dôvodu hodia viac. V prípade filmu režiséra Tomáša Hoffmana išlo opäť o stretnutie s človekom, ktorého mám veľmi rád, vážim si ho a rozumieme si. Je to vzdelaný, dobrý, šikovný chlap, naša spolupráca funguje perfektne.



Film sa natáčal v malebnom prostredí Martiníc na Vysočine a Václavíc neďaleko Konopišťa. Je Vám tento kraj niečím blízky, vrátane prostredia dediny?
Scény sa natáčali aj v Pyšeliach pri Prahe, ktoré sú nádherné, veľmi sa páčila architektúra prvorepublikových viliek. Človeku dôjde, keď sa tu prechádza, ako boli ľudia, ktorí tu žili, šikovní, mali cit pre vkus a účel. To mi dnes v širšej miere veľmi chýba. Dedinský život je krásny - absolútne nezameniteľný, je len otázka, koho máte za susedov. Ak žijete na dedine, v mieste, kde si ľudia majú pomáhať a sú na sebe závislí, nie je nič horšie, ak máte za suseda kreténa, naopak, ak sú susedia skvelí ľudia, je to nádhera, čo platí samozrejme aj o mestskom živote.








Film Bezva ženská na krku je o hľadaní lásky, seba samého a o zmierení sa s rodinou. Ak by ste mali tento film odporučiť divákom, čo by ste im odkázali?
Je to príbeh o stretnutí dvoch dospelých ľudí. Film o tom, že človek má za svoj život plnú zodpovednosť a to po celú dobu jeho trvania. Film o láske, ktorá ľuďom môže pomôcť. Najmä tým, ktorí už nemajú alebo stratili chuť, odvahu a silu veriť, že by im ešte niekedy mohlo byť pekne. Vďaka šťastnému stretnutiu dokážu hlavné postavy prežiť najkrajší kus svojho života a to v situácii, keď už tomu ani jeden z nich neveril. Láska nie je abstraktný pojem. Je veľmi mocná. Krídla lásky z vás urobia lepšieho človeka, a ak táto láska vydrží, tak je človek lepším po celý život. Láska je pozoruhodný a inšpirujúci dar, ktorý dá človeku silu, odvahu, tvorivosť a nádej! Mať odvahu pustiť sa do rizika nového vzťahu so všetkými rizikami a dôsledkami totiž nie je sranda!




Autor: Afi.sk
Foto: cinemart.sk