Perfekcionizmus je choroba




Perfekcionizmus je v móde. Stále viac ľudí sa snaží dosiahnuť, čo najlepšie výsledky a nerobiť chyby. K perfekcionizmu nás vedú aj motivačné knihy, ktoré tvrdia, že každú činnosť by sme mali vyplniť na sto percent. Psychológia, ale tvrdia, že byť perfekcionistom je choroba. 


Perfekcionizmom trpí stále viac ľudí. Riadia sa vzorcom: Všetko alebo nič. Vidia svet čiernobielo. Buď je to absolútne dokonalé, alebo je to zlé. 

Ale pre prírodu je perfekcionizmus neprirodzený, už ste videli dokonale rovný strom, ale dokonalú zeleninu? Tak prečo perfekcionizmus ľudia vyžadujú a očakávajú aj v bežnom živote? Pretože sa tak naprogramovali. 


Perfekcionista má veľký problém s pocitom zadosťučinenia. Je spokojný len vtedy, ak sú veci absolútne dokonalé, ale to sa podarí len niekedy. V prípade, že výsledok spĺňa očakávania len na 70% perfekcionista je sklamaný a smutný. Perfekcionizmus vo väčšine prípadov vedie k pocitom smútku a nie k pocitu radosti. 


Perfekcionisti vidia svet čiernobielou optikou, pre nich sú veci len čierne alebo biele. Ale ľudské oko dokáže rozoznať až 13-tisíc farieb a odtieňov. Prečo ich nevyužívame aj pri hodnotení?


Podľa psychológov je perfekcionizmus duševná choroba, profesor Gordon Flatt z torontskej univerzity tvrdí, že pri čítaní článkov typu: Ako sa stať dokonalou mamou, ako sa stať výbornou manželkou, ako dosiahnuť najvyššie méty v kariére, máme pocit, že každý z nás musí byť úspešný v každej činnosti, ktorú vykonáva. Ale to nie je možné. Nikto nemôže byť dokonalý v každej činnosti, ktorú vykonáva. Zodpovedné plnenie povinností, je správne a potrebné, ale patologický perfekcionizmus je choroba.


Vždy si musíte položiť otázku: Ak budete pracovať ešte o desať percent navyše, ak budete pracovať dhšie a tvrdšie ako sa to odzrkadlí na výsledku? Vždy musíte vedieť, či sa vaše "žmýkanie" prejaví aj na výsledku a prečo chcete dosiahnuť absolútne dokonalý výsledok. Ženie vás k tomu váš strach zo zlyhania alebo pocit menejcennosti alebo niečo iné?


Sydney Blatt, psychológ z americkej univerzity Yale, tvrdí, že perfekcionisti budú trpieť pocitom prázdnoty, nezažijú pocit naplnenosti ani zadosťučinenia. Patologický perfekcionizmus je pre človeka neprirodzený stav, nedá sa v každej činnosti dosiahnuť dokonalý výsledok.  



Autor: Petra Příbramská pre Afi.sk
Foto: pixabay.com