List 15-ročnej dcére



Ruská novinárka Daria Korolkova nedávno na sociálnej sieti napísala list svojej 15-ročnej dcére. Reakcie čitateľov boli rôzne. V každom prípade, text zaznamenal veľký ohlas. S povolením Darie prinášame preklad jej listu aj čitateľom Afi.sk. Zamyslite sa a inšpirujte sa. 



1. Za tri roky, ťa môžem vyhodiť z domu. Znie to strašne, že? Ale aj tak, keď budeš mať 18, budeš mať dve možnosti. Buď pôjdeš na univerzitu a ja ťa budem podporovať ako len budem môcť. Alebo sa rozhodneš, že študovať nechceš (nikdy ti to nebudem vyčítať) a pôjdeš pracovať. A v tom prípade si svoje náklady na život financuješ sama. Nebudem financovať dieťa, ktoré má 18+ a neučí sa. Nemyslím si, že je to správne. Máš tri roky na to, aby si sa rozhodla, ktorú možnosť si vyberieš. S otcom sme sa už rozhodli, že o tri roky bude v tvojej izbe naša spálňa.



2. Si pekná aj rozumná, oveľa viac, ako som bola ja v tvojom veku. Ty si jedinečná. Poznám ťa 15 rokov lepšie, ako ktokoľvek iný a viem, že si môžeš splniť všetky svoje sny. Aj tie najodvážnejšie.



3. Neber si zo mňa príklad. Ty si úplne iná, máš svoj charakter a svoju osobnosť. Nemusíš ľúbiť to, čo mám rada ja. Nemusíš sa podriadiť mojej autorite a nemusíš uznávať hodnoty, ktoré uznávam ja. Ale zapamätaj si: Za svoje rozhodnutie nesieš zodpovednosť. Tvoje rozhodnutie, tvoja zodpovednosť.


4. Si slobodná, nič od teba neočakávam. Môžeš byť upratovačkou, kozmetičkou, právničkou, manažérkou, alebo predavačkou v supermarkete. Nemám právo miešať so do tvojho rozhodnutia. Tvoja voľba je tvojou voľbou. Ale nezabudni na prvý bod.


5. Nič mi nedlhuješ, nevychovávala som ťa preto, aby som od teba očakávala splatenie dlhu. Neočakávam, že sa o mňa budeš starať a nosiť mi pohár vody, keď budem stará. Je to tvoj život a sama si vyberieš, čo je pre teba dôležité a cennejšie.


6. Vždy sme tu s otcom pre teba, náš dom je aj tvoj dom. Vždy ti pomôžeme, keď bude treba. Podporíme ťa, keď budeš chcieť, ale ja sama sa nebudem miešať do tvojich problémov.


7. Mám svoj život, nie som povinná venovať sa ti vždy, keď zapískaš a vzdať sa svojich plánov len kvôli tebe. Nebudem obmedzovať svoj komfort len kvôli tebe. Môžem, ale nemusím.


8. Máš svoj život. Či sa vydáš, či budeš mať deti alebo budeš sama je tvoje rozhodnutie. Moje názory, hodnoty ani životné presvedčenie, ťa nemajú ovplyvňovať v tvojom rozhodnutí. Rozhodni sa tak, ako to velí tvoje srdce, rozum a svedomie. Vždy budeš mojou dcérou. Bez ohľadu, ako sa rozhodneš. Nikdy sa pre mňa nestaneš Persona non grata.


9. Nie je ľahké to pochopiť, ale je to pravda, každý na svete myslí len sám na seba, ak to robí, nerobí to preto, aby ti ublížil. Je to normálne. Každý človek koná tak, ako v daný moment považuje za správne. Aj tvoj partner, on alebo ona, bude tak konať.



10. Svet je nespravodlivý. Neexistujú garantované spôsoby ako dosiahnuť to, čo chceš. Rovnako neexistuje garantovaný spôsob ako sa vyhnúť neúspechom. Ty nekontroluješ ani neovládaš tento svet. Môžeš robiť všetko správne a aj tak skončíš zle. Môžeš porušiť všetky pravidlá a nakoniec môžeš byť hore. Jediné, čo nesmieš zradiť, sú hodnoty. Nikdy neklam samú seba. Nauč sa samú seba zdvihnúť zo zeme, keď spadneš. Spoznaj svoje pocity a túžby. Vždy mysli. Konaj tak, aby si neubližovala sama sebe.


11. Tvoje dobre je vždy pre niekoho zle. Teba prijmú na univerzitu alebo do práce a niekoho iného nie. Ty sa budeš stretávať s niekým, kto odmietol iného. Budeš sedieť na mieste, ktoré bolo obľúbeným miestom pre niekoho iného. Tak to v živote je a platí to aj naopak. Tvoje zle je dobro pre niekoho iného.


12. Na sto percent môžeš veriť len sama sebe. Ani mne nie. Nevidím do tvojej hlavy. Viem, že veľa vecí skrývaš a nehovoríš. Viem to, aj ja to tak robím. Aj ja mám mamu. Len ty najlepšie poznáš samú seba. Len ty vieš, čoho si schopná.


13. Nezbavuj sa zodpovednosti. Od 18-tich rokov za svoj život zodpovedáš ty. Nie ona "suka". Nie on "hajzel". Ale ty. Priprav sa na to, že deti môžeš vychovávať sama. V práci budeš pracovať sama bez pomoci kolegov. Môžeš sa ocitnúť sama v cudzej krajine. Sama bez pomoci rodiny a priateľov. Nikto ti nie je povinný pomáhať. Nepočítaj s tým.


14. Každý čin prináša následky. Počítaj s tým a snaž sa maximálne odhadnúť, čo môže nastať. Nemôžeš odhadnúť všetko, ale čím viac sa o to budeš snažiť, tým väčšia je šanca, že sa rozhodneš správne.


15. Nepočúvaj ma! Teraz som napísala 14. bodov, ktoré ti podľa mňa v živote pomôžu. No ale ty, nie si ja. (O tom som mimochodom písala samostatný bod.) Nepýtaj sa, neporovnávaj sa, choď a ži. Nevychovávala som ťa len preto, že si moja dcéra. Chcela som do sveta pripraviť človeka, ktorý prežije svoj skutočný plnohodnotný život. Tak choď a ži!


15 a. Ale potom sa nesťažuj.

15 b. Nevypínaj telefón. Bojím sa o teba.

























Autor: Daria Korolkova pre Afi.sk

Foto: Archív D.K., pixabay.com