Aká je tvoja cena?



Raz prišiel k rabínovi, mladý smutný Žid a hovorí: Rabi som strašne smutný, už sa mi nechce žiť, môj život nemá žiadnu cenu, nič neviem, každý sa mi smeje a pre každého som len neúspešný nešťastník. Rabi, prosím ťa pomôž mi! 

Rabín sa na nešťastného mladého Žida ani nepozrel a ticho odpovedal: Mám teraz veľa práce, prepáč. Ale keby si mi mohol pomôcť, možno budem mať viac času a porozprávame sa. 

Samozrejme Rabi, pomôžem ti! Čo potrebuješ?

Potrebujem predať tento prsteň, aby som mohol vrátiť dlh. Choď na trh, snaž sa ho predať za čo najvyššiu cenu a v žiadnom prípade, ho nepredávaj za menej ako tri zlaté! Rozumel si, nie za menej ako tri zlaté, zopakoval rabín.


Mladík teda išiel na trh a len ťažko našiel niekoho, kto sa by zaujímal o jeho prsteň. Po dlhom hľadaní sa predsa našiel starý obchodník, ktorý by možno prsteň kúpil. Prehliadol si ho a hovorí: Ale to je úplne obyčajný prsteň, dám ti za neho maximálne, dve strieborné. 

Nie, dve strieborné je málo. Musím ho predať za najmenej tri zlaté. Odpovedá nesmelo, mladík. Tri zlaté ti nikto nedá... Choď si s ním kam chceš. Odvrkol, nespokojný obchodník.    

Smutný mladík sa vrátil k rabínovi a nešťastne hovorí: Rabi na trhu mi povedali, že tri zlaté mi za taký obyčajný prsteň nikto nedá. Dobre, hovorí rabín. Ale skôr ako budeme chcieť predať náš prsteň, mali by sme zistiť jeho skutočnú cenu. Choď ešte do mesta ku klenotníkovi a nech ti povie, akú cenu má tento prsteň. 

Mladík sa teda opäť vybral na cestu. Unavený prišiel do mesta ku klenotníkovi a hovorí: Potreboval by som oceniť tento prsteň. Klenotník si prsteň prezrel povzdychol si a odpovedal: Mám tu len pädesiatosem zlatých, viac vám dnes nemôžem dať. Ja viem, že stojí viac, ak počkáte dva dni, zaplatím vám sedemdesiat zlatých. 

Sedemdesiat zlatých! Neveril slovám klenotníka, mladík a utekal k rabínovi. 

Rabi, Rabi, klenotník mi za prsteň ponúka až sedemdesiat zlatých, tešil sa mladík.


Sadni si, povedal rabín. Tento moment si zapamätaj na celý život. Ak chceš poznať svoju cenu, nechoď na trh a nepýtaj sa každého, kto pôjde okolo.  



Autor: Afi.sk
Foto: Pixibay.com