V Ázii je pitná voda luxus a u nás na Slovensku pitnou vodou splachujeme záchody


Spoznali sa pred troma rokmi na letisku a rovnaký čas spolu cestujú po svete. Mária Slezáková a Andrej Matiáš sú slovenskí cestovatelia, ktorí už precestovali kus sveta. Práve teraz sa nachádzajú vo Vietname. My v Afi.sk sme si nenechali ujsť príležitosť a s Aďom sme sa porozprávali o tom, čo ich naučilo cestovanie. Svet, to nie je len Ženeva a blahobyt  a  Slovensko je najkrajšia krajina vo vesmíre. Aj to sa dočítate v rozhovore, ktorý vám prinášame. 




Ktoré krajiny ste už precestovali?
Zľahka sa bránime slovu precestovali. Znie to tak definitívne. My sa z drvivej väčšiny krajín vrátime zvedavejší a s väčším deficitom odpovedí ako sme mali pred cestou. Odkedy sme sa s Muškou spoznali vo Schwechate na letisku, čo bolo mimochodom tri roky naspäť, tak z Európy sme navštívili Rakúsko (úsmev) a Nórsko. Z afrických krajín zatiaľ len Egypt. Najväčšia časť nášho cestovateľského príbehu bola zatiaľ napísaná v Ázii. Navštívili sme Thajsko, Srí Lanku, Malajziu, Nepál, Indiu, Indonéziu a práve teraz, vám odpovedáme z mesta Hoi An v centrálnom Vietname.


Kam ešte plánujete cestovať?
Opäť to trochu otočíme. Nám sa osvedčilo nič naisto neplánovať, pretože, a teraz si na to požičiam slová Woodyho Allena - „Keď chceš rozosmiať Boha, povedz mu svoje plány.“ Tak máme v tomto smere iba niečo ako cestovateľské sny, aj keď sa priznáme, že letenky kupujeme pre lepšie ceny vždy s dostatočným predstihom dopredu. Láka nás čierna Afrika... Pribúdajú nám fajn kamaráti v juhoamerickom Chile, musíme ich určite navštíviť. A jasné, najkrajšia krajina na svete - Slovensko, na jar budúceho roku. Nechce sa nám do zimy, tak prídeme až s lastovičkami. Ak to bude máj budúceho roku tak sa vôbec nebudeme hnevať. 


Ako dlho ste na cestách?
V podstate odkedy sme sa stretli na letisku - od 15-teho januára roku 2013. Od vtedy alebo cestujeme, alebo zarábame na cestovanie. V ten deň oslavujeme obaja druhé narodeniny, nakoľko sa dá pokojne napísať, že sme sa vtedy obaja narodili do nového života.






Aké najväčšie doterajšie ponaučenie v pozitívnom zmysle slova  v porovnaní so Slovenskom ste zažili počas vašich ciest?
Že k šťastiu stačí málo, čo si my na Slovensku nie vždy uvedomujeme. Asi sa to nebude mnohým páčiť, ale skutočne – šťastie, to je stav mysle, osobné rozhodnutie. Napríklad, nikde sme nezažili väčšiu koncentráciu úsmevov na meter štvorcový ako v Indii. Tam na severe, v Ladakhu, žijú ľudia v nepredstaviteľne tvrdých podmienkach s minimom prírodných zdrojov, stále v súlade s prírodou a pritom im úsmev z tváre nemizne snáď ani počas spánku. Nejedná sa o také to americké šťastie s vybieleným úsmevom na tri prsty, týmto sa smeje duša. Teraz je moderné sa sťažovať, že je na Slovensku zle-nedobre, že nemáme peniaze na to či ono a všetci, by sme chceli druhé Švajčiarsko. Zabúdame pri tom, že palica má dva konce a aj na tom našom guľatom svete nie je iba Ženeva a blahobyt. Aj práve teraz, presne v tomto momente pekný zástup ľudí túži mať aspoň náš životný štandard. A nehovorím len o obyvateľoch Nigérie... Taký malý „detail“ ako je pitná voda (premýšľame o tom vždy, keď nesieme 20 litrový barel z obchodu.) je v Ázií  luxus a u nás doma pitnou vodou splachujeme záchody. Čo mimochodom tiež nepotrvá večne. Máme byť určite za čo vďační a na čo pyšní, len na to príliš ľahko zabúdame. Slovensko je totiž najkrajšia krajina vo vesmíre!









Kto je Muška a Aďo?

Mária "Muška" Slezáková a Andrej "Aďo" Matiáš, prešovske-trenčianske duo cestovateľov, momentálne na uletenom projekte Áziou na skoromotorke. 
Zaujímajú ich najmä bočné ulice, pretože hlavné cesty vo svete im začali pomaly splývať - na každej je  McDonalds, aspoň dve miesta kde dostať Colu a veľký blikajúci neón... Baví ich  z hlavného prúdu zahnúť doprava či doľava a tam sa väčšinou podľa ich slov dejú divy. O svojich cestovateľských zážitkoch pravidelne informujú na ich webe www.marushka.sk.


Autor: Afi.sk
Foto: marushka.sk