Spoznajte krásy južného Slovenska

Južné Slovenské má svoje krásy, ktoré treba objaviť, spoznajte ich spoločne s nami. 



Komárno

V Komárne nájdete historickú protitureckú pevnosť,  zapísanú do predbežného zoznamu svetového dedičctva UNESCO. O jej odolnosti mal vypovedať aj odvážny nápis na Novej pevnosti: Nec arte nec marte (Ani ľsťou, ani silou). Zaujímavosťou je, že pevnosť sa tiahne takmer pozdĺž celého Komárna. 







Vinárska oblasť Strekov

Jedinečná pôda, množstvo slnečných dní  a ideálna vlhkosť to je kombinácia, ktorú nenájdete nikde inde na Slovensku. Aj preto sa v Strekove vyrába víno svetovej kvality s unikátnou chuťou a arómou.
Na cestách po južnom Slovensku nezabudnite navštíviť aj Chateau Rúbaň. Kaštieľ ku ktorému patrí aj vinárstvo. 







Synagóga Šurany

Nádherná eklektická šurianska synagóga bola postavená v roku 1916 a nesie znaky zdobnej secesie i maurské prvky. V Šuranoch boli pred druhou svetovou vojnou známe silnou židovskou komunitou. Dnes je synagóda dôstojným domovom mestského múzea a okrem archeologických a entografických predmetov v nej môžete vidieť aj vzácnu šuriansku tóru.









Termálne kúpalisko Podhájska

Kúpele Podhájska nemôžete pri cestách po južnom Slovensku obísť. V Podhájskej pramení voda z termálneho prameňa, ktorej učinky na organizmus prirovnávajú k účinkom z Mŕtveho mora. Geotermálny prameň tu bol navŕtaný v hĺbke takmer 2000 metrov v roku 1973. Podľa nálezov pri žriedle pochádza táto silne mineralizovaná voda ešte z treťohorných dôb. Pôsobí blahodarne na pohybové ústrojenstvo, pomáha pri astme a psoriáze, i iných kožných problémoch. V mieste vyvierania má voda priam neuveriteľných 80 stupňov, takže musí byť pred používaním ochladzovaná.  









Autor: Afi.sk
Foto: archvív redakcie