Zdeněk Troška: Človek by sa mal stále na niečo tešiť celý deň





Kto by nepoznal Zděnka Trošku? Známy český režisér je tvorcom skvelých a už legendárnych komédií a rozprávok. V rozhovore pre našu redakciu Afi.sk okrem iného prezradil, čo je jeho inšpiráciu, prečo nikdy nenatočí drámu a zaspomínal si aj na Helenu Růžičkovú.



Do kín prichádza váš nový film Strašidlá. Môžete nám o ňom povedať viac? 
Film Strašidlá je rodinná komédia, ktorá je určená pre všetky generácie. Od detičiek, až po babičky. Verím, že každý si v našom filme niečo zaujímavé nájde. 



Takmer všetky filmy, ktoré ste natočili, sú buď komédie alebo rozprávky. Je to váš zámer točiť len tieto žánre filmov? 
Ja som prirodzene veselý človek. Mám rád humor, pohodu a veselých ľudí okolo seba. V živote zažívame veľa ťažkých chvíľ a stretneme aj neláskavých ľudí. Prečo by som mal točiť drámy? Tak to teda nie! Smutné a ťažké témy, nájdeme bohužiaľ všade, v televízii aj novinách. Ja chcem divákov zabávať a potešiť. 


Za Slovan Bratislava teraz nastupuje český hokejový útočník Radek Smoleňák, ktorý hral vo vašom filme Babovřesky 2.  Na natáčanie rád spomína a povedal nám, že keby mal šancu, tak by si vo vašom filme zahral opäť. Je možné, že sa vaši fanúšikovia dočkajú pokračovania filmov Babovřesky? 
Nie. Ja som zástanca čísla tri. Slunce seno... bolo trikrát, rovnako aj Babovřesky a Kameňák. S pokračovaním filmu Kameňák už nemám nič spoločné. Mimochodom Radek Smoleňák bol skvelý. Rovnako, ako všetci hokejisti, ktorí vo filme Babovřesky 2 hrali. Nemali žiadne hviezdne maniere, naopak, boli príjemní a spolupracovali s úžasným nadšením a radosťou. Mnohí profesionálni herci by sa od nich mohli učiť. 



Ľudia si na vaše filmy už tak zvykli, že niektorí si ich pustia práve vo chvíľach, keď im je ťažko alebo majú zlú náladu, práve preto, lebo pri sledovaní vašich filmov sa ľudia zasmejú a odreagujú.  Splnili teda vaše filmy účel? Vyčaria ľuďom úsmev aj v ťažkých chvíľach... 
Áno, presne tak. Bol to môj cieľ, to som si predsavzal. Na čo je film, za ktorý vám dá nejaká porota filmové ceny, ale nikto ten film nepozná? Nikto sa na ten film nebude tešiť. Mne sa stáva, že mi ľudia hovoria, pán Troška, my máme vaše filmy doma na DVD. Keď je vonku zlé počasie, nebaví nás program v televízii alebo máme zlú náladu, pozrieme si vaše komédie a okamžite je nám lepšie. Nedávno mi jedna pani povedala: „Ja keď žehlím, a to je protivná práca, ktorú nemám rada, tak si pustím vaše komédie, žehlím pred televízorom a smejem sa.“ A to je presne to, čo som chcel. To je najväčšie ocenenie. Keď sa ľudia tešia na váš film a poznajú „hlášky“ naspamäť.  



V jednom z rozhovorov  ste povedali, že pri vašich komédiách sa inšpirujete aj tým, čo vidíte okolo seba. Čo je pre vás ešte inšpiráciou nielen pri filmovej tvorbe, ale celkovo v živote?
Reakcie ľudí. Mám nejakú zvláštnu bunku, ktorá dokáže okamžite situácie prehrať do filmovej podoby s nadsádzkou. To napríklad perfektne vedela Helena Růžičková s ktorou sme sa poznali tridsať rokov a ona si zo všetkého robila obrovskú „prdel“. Predstavte si, že keď je zomrel manžel,  zostala úplne sama, pretože najprv jej zomrel syn a potom muž. Na pohrebe manžela, keď bol rozptyl popola na jej záhrade pod strieborným smrekom, a bolo tam veľmi veľa ľudí som stál vedľa Heleny a ona do mňa strčila lakťom a hovorí: „Neplač a dávaj pozor. Je tu plno cudzích ľudí, aby nám niečo neukradli.“ To sa musíte smiať aj keď nechcete. 



Vaše práca a vaše filmy dokážu ľuďom vyčarovať úsmev na tvári. Čo dokáže vyčarovať úsmev na tvári vám? 
Teším sa, že sa ráno vôbec prebudím (smiech). To je prvá úžasná vec. Viem sa tešiť už len z toho, že je vonku pekne a dám si dobré raňajky. Človek by sa mal stále na niečo tešiť celý deň. Prečítate si knižku, pôjdete do lesa... Je milión vecí, ktoré vás môžu potešiť a naplniť radosťou. Môžu to byť aj maličkosti. Napríklad stretnutie aj s milými ľuďmi je úžasná vec. Ľudia sa ešte stále vedia usmiať a porozprávať, nechodia okolo seba ako múmie a to ma vie vždy potešiť.       

Autor: Afi.sk
Foto: facebook.com/Babovresky